Els espais de la Caseta

 

A La Caseta hi ha diversos espais, cadascun amb unes qualitats particulars perquè els infants desenvolupin els seus jocs.

 

LA SALA DE LLUM

Els finestrals que emmarquen aquest espai donen nom a la sala, omplint-la de llum natural i de vida. És un lloc on conviuen molts projectes diferents alhora gràcies a la seva capacitat de transformació, sempre cuidant que l’ambient general sigui tranquil i relaxat. És un espai per a la concentració, la calma i l’escolta.

La Sala de Llum ens permet oferir materials que donen resposta a diferents necessitats dels infants, afavorint la connexió amb els seus desitjos i oferint la possibilitat de nodrir-los de forma autònoma o compartida.

Hi trobem els espais literari, de construcció, simbòlic i creatiu.

 

ELS PATIS

A La Caseta tenim dos espais exteriors: el Pati Gran i Pati del Mig. Tots dos estan sempre oberts i a disposició dels infants com a forma d’autorregular les seves necessitats d’expansió i de moviment, d’estar en contacte amb la sorra i l’aire fresc, de poder colpejar i cridar per alliberar pulsions, d’excavar i aprofundir en la terra, d’escalar arbres i conquerir alçades, de crear escenaris de joc efímers amb sorra i pedres…

 

EL PATI GRAN 

El Pati Gran és un espai que convida al joc expansiu, oferint als infants aire fresc sempre que ho necessiten. Un entorn en contacte amb els canvis de la natura que ens connecten amb els ritmes del clima i de les estacions de l’any. És un espai que permet la creació i el gaudi del moviment i el desplaçament del cos a llargues distàncies, que convida a fer equilibris on reajustar la postura corporal, on conquerir l’alçada i experimentar amb els ritmes i la velocitat. També convida a la connexió de si mateix/a a través del contacte de la sorra amb les mans i amb el cos. La sensorialitat del  tacte i l’olor de la sorra ens immersa en el plaer de sentir el cos que habitem.

 

 

EL PATI DEL MIG

El Pati del Mig és un espai de pas que connecta totes les sales (llum, cuina, fusta i pedra). A part de ser un lloc de trànsit, es caracteritza per la seva versatilitat. Unes vegades és el lloc on sentim la pluja repicar contra la teulada de plàstic i un espai de finestra al cel. D’altres, el safareig on netegem els materials que fem servir per a l’expressió artística i l’estenedor on s’assequen les creacions. També és un espai privilegiat on es proposen jocs d’expansió que poden tenir inici a la Sala de Llum. Per preservar l’energia calmada d’aquesta última, obrim la porta del Pati del Mig.

 

 

LA SALA DE PEDRA

La Sala de Pedra és, per excel·lència, l’espai on la psicomotricitat s’expressa en la seva màxima essència. Aquesta sala, que serveix també de porta d’entrada i de sortida a l’escola, té, cada dia, una cara diferent: en funció de l’energia que respirem a La Caseta, preparem la sala amb propostes psicomotrius diverses. Un dels fonaments bàsics que tenim en compte és la seguretat de l’espai, de manera que els infants s’hi puguin moure amb autonomia.

 

LA CUINA

La Cuina té, a La Caseta, dues funcions principals. Per una banda és el lloc on alguns infants esmorzen i on totes compartim el dinar; per l’altra, el lloc on fem les propostes de cuina, d’experimentació i d’expressió artística.

D’altra banda, és l’espai on dinem. Està pensat per a que els infants puguin arribar autònomament a fer tot allò que necessiten: rentar-se les mans, agafar els coberts i seure al voltant d’una taula i unes cadires de la seva mida. A l’hora de recollir els plats, disposem cubells diferents on poden classificar tot allò que han fet servir. La Cuina deixa de ser un espai de menjar quan totes les infants han acabat de dinar i es retiren taules i cadires, per permetre el pas d’una sala a l’altra.

 

SALA DE FUSTA

La Sala de Fusta ha estat el niu de La Petita Caseta, un projecte iniciat al 2019 que acull infants d’1 i 2 anys. És un espai càlid, on cadascú troba el seu lloc. Hem intentat oferir un espai molt versàtil pels més petits i petites de La Caseta on el protagonista és el joc psicomotriu: pujades, baixades, cabanes, teles, matalassos i pilotes, entre d’altres. La Sala de Fusta és una invitació al joc i al moviment lliure, sempre en sintonia amb les necessitats i desitjos del grup.