Sobre els Jocs pulsionals

Des de La Caseta tot sovint parlem del joc pulsional. Aquell joc on em connecto amb la meva energia de viure i m’expandeixo. (Expressant de forma lúdica l’agressivitat pròpia d’aquestes edats primerenques).

Hem vist que és un joc bàsic en els infants i que moltes vegades és complex d’acompanyar pels adults perquè no sabem què fer amb tota aquesta energia. Algunes vegades perquè ningú ens ha acompanyat amb la nostra pròpia energia, altres vegades perquè se’ns ha jutjat quan la traiem…

Aquest text té com objectiu obrir la mirada, poder parlar d’exemples i que cada adult pugui escoltar-se a ella mateixa i veure que li ve de gust fer.

Durant aquests dies tindrem moltes opcions de joc amb els infants , amb la parella, a nivell familiar… I us recomenem jugar molt !

Hem fet un recull de jocs on poder treure energia, connectar amb la nostra vitalitat sense fernos mal a nosaltres mateix@s, ni a material ni a l’altre. Aquests límits per a nosaltres són molt importants perquè donen seguretat. I recordem que com en qualsevol joc només que un digui “stop”, “prou”, “no m’agrada” o faci una cara desagradable el joc s’atura i es tornen a recordar o construir els límits o normes del joc perquè tothom estiguem còmodes. Aquesta és una de les grans funcions dels adults que acompanyen.

A vegades per aquests jocs va bé acompanyar-los de treure so per la boca. El que sí que és molt important és que aquest so surti de l’abdomen i no del coll perquè es poden fer mal a les cordes vocals.

Caga tió i variants

Construir xurros de paper per poder picar. Agafes un paper de diari o revista i l’enrotlles sobre ell mateix com més prim el facis més rígid serà i més resistent.

Es pot picar com si hi hagués un cagatio, es pot fer una orquestra de cops (on hi ha un director o directora que diu fort, fluix o silenci, ràpid, lent…), es pot picar com un/a llenyataire…

Guerra de coixins

És molt divertit poder jugar a picar-se i rebre cops sempre i quan sigui un espai cuidat i segur. Es pot delimitar l’espai on es jugarà a donar i rebre cops, a on serà l’espai de descans i potser de massatge després de la lluita…el que vagi sorgint.

Globus

Aquest material permet jugar a moure els braços, les cames, desplaçar-se, agafar-lo, perdre’l, recuperar-lo, amagar-lo, compartir-lo, allunyar-lo, enlairar-lo, esperar que torni, donar-li fort, acompanyar-lo amb suavitat…

Taps de suro

És un material molt apreciat pels infants més petits, els hi agrada llençar-los, recuperar-los, agrupar-los, amagar-los, repartir-los en recipients.

Piscina de paper de diari

És un plaer submergir.se, tapar-se, destapar-se, amagar-se, trencar, estripar, fer pilotes en una muntanya de paper de diari. Tingueu en compte que el diari pinta les mans de tinta i que és important ventilar.

Piscina de paper de vàter

Aquesta versió no reutilitzem material, sinó que en gastem. Però és una bona opció pels més petits de la casa ja que no tinta les mans ni fa pols.

Gaudir de posar treure en caixes el paper de vàter, de tapar-me, llençar-lo, penjar-lo, amagarlo, recuperar-lo….

Lluites

Aquesta activitat la podem dividir en subactivitats. Una versió molt divertida i que no comporta riscos és poder fer cops de puny o amb la mà estirada o patades mentre treus so. Aquesta activitat és individual i per tant requereix de menys atenció. És un joc on cadascú pot anar provant i gaudint del seu cos. Important que els moviments cuidin el cos. A vegades quan fem jocs de pulsió ens fem mal a nosaltres mateix@s perquè ho fem des de la brusquedat. Us recomanem que primer proveu com a adults i pogueu

connectar amb el gaudir. Aquests exercicis es poden utilitzar també com a entrenament previ abans de començar una lluita entre dos persones, entre dos equips…

Altres versions ja necessiten de dos persones. I per això és molt important acompanyar als infants a agrair a l’altre persona , ja que sense ella no podrien treure la seva força. El nostre objectiu no és matxacar a l’altre sino connectar Amb la meva força. Nosaltres recomanem molt poder fer un ritual d’inici i final de lluita on les persones que han participat agraeixen a les altres. Recomanem establir els límits i l’espai on el lluitarà. Quins materials es poden fer servir, quins no, quins són el límits per cuidar-nos en aquest joc.

Un joc és el de treure a l’altre d’un cercle o espai. És dibuixa amb un guix a terra o es limita amb un matalàs i s’explica que l’objectiu és treure a l’altre de la zona. Si les edats són molt diferents és important acompanyar que si la persona que té més força fa tota la força que té, segurament no hi haurà plaer en el joc. Com a adults també podem jugar i posar paraules en què nosaltres no estem utilitzant tota la nostra força perquè si jo féssim el joc s’acabaria molt ràpid.

Si busquessin un joc encara més ampli podem jugar a lluita amb objectes (espases o xurros) sempre recordant que quan algú digui prou s’acaba el joc. I fins i tot si veiéssim que entre ells/elles hi ha escolta, i plaer es podria lluitar cos a cos.

Pels infants més grans pot ser divertit que vagin regulant la seva força i qualitat de moviment.Per exemple: ara lluitem a càmera lenta, ara a càmera mitja, ara lluitem com si fóssim guepards, àligues, lleons, etc…

També és divertit jugar l’oposició amb un adult, que pot representar el “monstre” que l’infant digui: un llop, un drac, una bruixa, un ogre, un malvat animal marí…

Salts

Els salts són una gran font de descàrrega d’energia. En el salt hi ha un moment en el que estem desenganxats del terra i un altre moment en el que ens tornem a unir amb el terra.

Jo he gaudit de diferents tipus de salts:

El salt caminant. És un tipus de salts en el que la persona no pren impuls per saltar sinó que simplement cau perquè hi ha un desnivell.

El salt amb impuls. Un salt en el que jo agafo impuls. Jo decideixo desenganxar.me del terra.

El salt amb impuls extern. Una persona es prepara per saltar i una altra el toca , l’emputxa, bufa perquè salti. En aquest joc es juga el plaer del descontrol màxim ja que la persona no decideix el salt. El que sí que és molt important és que la persona ho visqui des del gaudir.

Pels infants més grans: salts amb reptes: de llargària, d’alçada, amb un “circuit d’objectes”

Muralla de coixins

Fer una muralles de coixins per poder-la destruir. Tingueu sempre present que a l’altre banda de la muralla hi hagi espai tou per si es tiren amb tot el cos.

Si l’espai és reduït en lloc d’una muralla pot ser una columna de coixins.

Ballar

Gaudir de la música i moure el cos

Jocs de precisió

Un cop hi ha hagut una expressió d’aquesta energia, els infants més grans pot ser que tinguin interès en canalitzar aquesta energia a través de reptes en relació a les seves habilitats corporals ( saltar, anar de puntetes, de genolls, de talons, amb els ulls tapats, arrossegant-se com una serp, moure’s ràpid, lent…) com habilitats amb objectes ( encertar una pilota en una cistella amb diferents distàncies, mides, etc)

Acabar aquests jocs

Com totes les activitats és important poder trobar un final pels jocs. Normalment després de jocs pulsionals ajuda molt oferir espais de distanciament progressiu de la vivència. Hem de tenir present que aquest tipus de jocs l’infant està molt en contacte amb el seu cos i les seves emocions. Per tant, és important oferir jocs per poder-se separar del viscut. És a dir, jocs on ja no fa falta moure tot el cos, sinó movem l’energia pulsional o la imaginació i la bolquem en un altre material, des de la quietud del cos.

Jocs com dibuixar, crear un conte dels jocs que hem estat jugant, representar amb fustes o ninos, representar amb plastilina o fang…, respiracions per relaxar-se, estirar-se al terra, donar o rebre un massatge als peus, a les mans, als braços, etc..

Recordeu que tot això són idees i que estan basades en la nostra experiència i en la Pràctica Psicomotriu Aucouturier. Si algú necessita més informació podeu parlar amb nosaltres. I sobretot, recordeu que vosaltres sou els i les seguritzadores dels jocs que es donin a casa vostra, per tant sentiu-vos còmodes i gaudiu.

Barcelona, Març 2020. Aina Argemí i Eulàlia Solé.La Caseta.

Ens hem inspirat i recolzat en l’experiència i coneixement d’en Pere Juan sobre els jocs marcials i el seu acompanyament.